Mă gândeam retoric la cât de aventuroasă trebuie să fi fost viața acum câteva sute de ani. Nu mă refer atât la lipsa condițiilor tehnologice de astăzi cât la faptul că multe zone de pe glob erau încă nedescoperite, necunoscute. Ținuturi care așteptau să le calci pentru prima dată pragul, să le cartografiezi, să le dai un nume. Astăzi ce facem? Astăzi parcurgem doar trasee deja cunoscute tuturor, mergem în stațiuni sau locuri turistice deja populate, ba chiar aglomerate, alături de alți turiști și de un ghid.
Un alt element fascinant în ce privește trecutul îl reprezintă costumația sau hainele oamenilor de atunci. Sigur, fiecare epocă își are moda sau obiceiurile ei, dar vorbesc aici de lucruri specifice, semnificative, care le poți atribui unei culturi, popor sau chiar civilizație și care-ți rămân întimpărite în minte. Kiltul sau fustele scoțienilor, prezente și astăzi în portul popular, sunt un bun exemplu. Penele sau mocasinii amer-indienilor sunt un alt exemplu. Oarecum diferiți de mocasinii de lux ce se comercializează azi, făcuți evident în cu totul alte scopuri decât parcurs preeria.
Și că tot am vorbit de amer-indieni, ei unesc cele două teme: aceea a explorării ținuturilor noi și a îmbrăcăminții. Și tocmai mi-a venit o idee, atâta că eu nu cred să am timp s-o pun în practică, a unui site (sau chiar blog) pe teme vestimentare, fashion, haine, modă, stil etc, atât pe regiuni sau zone geografice cât și în timp. De exemplu, cum au evoluat pantofii (sau încălțămintea) de acum 300 de ani pe teritoriul țării noastre și în ce scop erau ei confecționați? Dar în Asia sau Statele Unite?
Azi, dacă dai un search pe Google după obiceiuri vestimentare, că eu am dat, tot ce găsești sunt articole de acest gen, care nu zic că nu sunt bune dar parcă s-ar putea mult mai mult, sau chestii să le zic foarte nișate, adică legate de o anumită categorie de oameni, și am văzut aici ceva de genul decenței vestimentare la creștini. Ceea ce este ok, iar dacă vă vine să râdeți n-ar trebui, pentru că s-ar potrivi de minune ca un articol pe site-ul nostru general cu obiceiuri vestimentare la diverse culturi, țări și de ce nu religii, dar este totuși foarte nișat.
Concluzia? Nu știm folosi ceea ce avem. Am avut, cândva, posibilitatea să fim pionieri (nu, nu mă refer acum la epoca ceaușistă), exploratori, descoperitori; acum această posibilitate a dispărut, totul fiind deja explorat, descoperit, cunoscut. Dar, în loc să facem un fel de enciclopedie a acestei cunoașteri, un fel de hartă virtuală sau de radiografie, ne mulțumim să ne folosim de tehnologie pentru a urca poze pe Facebook și să mergem în concedii în aceleași locuri în care am fost anii trecuți, în virtutea unei inerții ciudate...
Încă nu sunt comentarii.