Cum îți alegi o centrală termică?

Primul criteriu care îți vine de obicei în minte când te gândești la achiziția unei centrale termice este, ca în cazul oricărui alt produs, desigur, prețul. Drept urmare, deschizi browserul la pagina Google și scrii centrale termice ieftine, după care intri pe primele rezultate. Dar prețul, deși este cel mai folosit criteriu, este totodată (cel puțin după părerea mea) și cel mai înșelător, mai ales dacă nu se iau în considerare și ceilalți factori!

foc pe lemne

Centralele termice sunt produse de firme diferite. Au specificații diferite și putere de încălzire diferită. Respectă standarde diferite și funcționează pe baza de combustibili diferiți. Este firesc, deci, ca și prețul lor să difere, dar asta nu înseamnă că o centrală ieftină este automat și cea mai bună soluție la problema ta. Corect ar fi să ceri o evaluare din partea unui specialist, care să îți prezinte o serie de opțiuni, în funcție de bugetul disponibil, numărul de camere pe care vrei să le încălzești, ce alte opțiuni mai dorești etc.

Evident însă că și prețul are importanța lui. Pe roinstalatii.ro prețul centralelor termice pe gaz în condensație (deci cele moderne, cum e obligatoriu să îți pui acum, cei care au de tipul vechi am impresia că trebuie să și le schimbe pe centrale termice în condensație după maxim 10 ani de utilizare) începe de la 2150 de lei. Adică vorbim de centrale termice ieftine, în condițiile am auzit pe la alții și de 4000 de lei. Și pe acest site există o centrală cu 4109 lei, dar tot ieftine mi se par, deoarece sunt  32 de modele, uniform distribuite între aceste două sume.

Apropo de centralele termice: a fost zilele trecute un reportaj pe Digi parcă, despre Calafat. Orașul respectiv nu este racordat la nicio rețea de gaz, așa că oamenii de acolo se încălzesc cum pot. Cum pot, adică cu lemne, pe care le cară iarna în apartament și le bagă în sobe. Există și alte orașe din țară, de exemplu în zone de munte, unde costul lemnelor este mai mic decât cel al gazului, ca să nu mai vorbesc de sate și comune. În aceste zone, o soluție de eficientizare a încălzirii care să-ți ofere totodată și apă caldă ar constitui-o centrala pe lemne.

Cei de la RoInstalații spun că centralele termice pe lemne sunt ceva mai pretențioase decât cele pe gaz, necesitând costuri inițiale mai mari pentru o funcționare eficientă și fiind mai greu de întreținut. Totuși, în astfel de situații, ele pot fi folosite cu succes. Cea mai accesibilă sursă de energie este curentul electric, dar totodată este și cea mai scumpă. Indiferent de opțiuni, pe site găsiți centrale de toate tipurile și cu oricare din cele trei materii prime.

Încă nu sunt comentarii.

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com