Să fie lumină!

Vă povesteam zilele trecute despe avansul tehnologic și impactul pe care acesta îl are asupra turismului, prin apariția mijloacelor de transport tot mai rapide și mai performante. Dar nu numai mijloacele de transport s-au modernizat și îmbunătățit. Tema de astăzi, deși nu este direct legată de turism, are o anumită semnificație cu privire la economiile mai mari sau mai mici pe care reușesc să le facă primăriile anumitor orașe de pe glob. Mai exact, este vorba despre iluminatul public.

leduri

Becurile cu incandescență pe care le folosim astăzi sunt bazate pe o tehnologie veche de peste o sută de ani. Ele își fac treaba, dar consumă o cantitate însemnată de curent electric. Astfel că, de-a lungul timpului, s-au încercat diverse upgrade-uri ale acestei tehnologii. Demne de menționat aici sunt tuburile fluorescente de tip neon, care reduc consumul electric probabil undeva la jumătate. Ceea ce este tot mult. În plus, lumina de la neon nu e la fel de naturală ca cea de la becul clasic.

În ultimii ani, în principal prin eforturile firmei Phillips, au început să apară pe piață o serie de becuri numite economice, care tehnic vorbind sunt tot un fel de lămpi cu fluorescență, din ce înțeleg. Ele sunt promovate ca mari salvatoare de energie, dar realitatea este puțin diferită. În timp ce este adevărat că un bec economic consumă semnificativ mai puțin decât unul cu incandescență, el are și o cădere de tensiune foarte mare, și atinge consumul optim abia după 1-2 minute de la pornire. Asta înseamnă că aceste becuri sunt bune la iluminatul unui oraș dar neindicate în camere sau acolo unde avem de pornit și oprit în mod repetat, des, lumina. Mai mult decât atât, becurile economice emit lumină mai puțin naturală decât cele clasice și conțin mercur, care este foarte toxic. Dacă un astfel de bec se sparge, camera trebuie aerisită minim 30 de minute pentru a elimina riscurile unor intoxicații cu mercur!

lampă cu led

Deci, ce ar trebui să folosim până la urmă? Soluția vine tot de la o tehnologie relativ veche. În anul 1907, cercetătorul englez H. J. Round, folosind un cristal de carbură de siliciu și un detector primitiv, a descoperit electroluminiscența care stă la baza LED-urilor de astăzi. Mult timp oamenii de știință nu au știut cum să folosească LED-urile, care erau costisitor de produs și aveau multe limitări. Dar în ultimii ani aceste limitări au început să fie eliminate iar acum 2 ani, mai precis la 18 decembrie 2012, firma Cree a prezentat o lampă LED cu o eficiență de 200 Lumeni/Watti. La un consum de 15 Watti, aceasa emite o lumină echivalentă cu a unui bec normal de 120 W.

Dacă la început erau folosite aproape exclusiv ca indicatoare de pornit/oprit (acele luminițe roșii de la televizor, de la telecomandă etc),  LED-urile sunt astăzi din ce în ce mai mult utilizate ca surse de iluminat în locuințe. Ele consumă mai puțin decât becurile economice, nu au deloc mercur în compoziție și se zice că rezistă mai bine în timp. Și, chiar dacă cel mai des le veți găsi în componența unor lanterne, deja există magazine online, ca www.greentek.eu/ro, de unde puteți comanda soluții variate de iluminat cu tehnologie LED.

Dacă lucrurile merg tot așa, în câțiva ani vom scăpa definitiv de becurile cu incandescență, clasice, reducând considerabil factura de la ENEL.

Încă nu sunt comentarii.

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com