Evoluția tehnologiei și a turismului

Mulți oameni blamează tehnologia. O consideră un viciu, sau  un fel de Skynet, o inteligență artificială născută parcă cu scopul de a ne înrobi, de a ne subjuga. Dar dacă ne gândim puțin, noi suntem cel mai adesea vinovați pentru că petrecem ore întregi pe Facebook sau în fața telefoanelor, ignorând natura care pusează în jurul nostru. Tehnologia e ca un cuțit. În esență, nu este rea. Dar depinde la ce și cum o folosești.

mașină clasică

De fapt, dacă reflectăm mai adânc, însăși numele de turism n-ar fi putut exista fără progresele din știință. De ce? Păi acum câteva sute de ani, cine mergea în drumeții? Poate că regii, împărații. Iar dacă mergem și mai departe în timp, ajungem la o perioadă în care cunoștințele oamenilor despre planeta înconjurătoare erau foarte mici. Oamenii credeau ba că Pământul este plat, ba că se află pe spatele unei broaște țestoase, ba că dacă navighezi prea mult pe mare și ajungi la marginea lui, o să cazi peste. De ce? Pentru că, evident, nu aveau mijloacele moderne de transport, care să le permită să-l cutreiere în voie.

Cu timpul au apărut primele motoare. La început motoare cu aburi, apoi motoare mai sofisticate, cu injecție. Astăzi motorul este piesa de baza aflată sub caroseria unei mașini. Iar mașina, departe de a mai reprezenta un lux, a devenit un bun accesibil tuturor. Și deși mulți dintre noi o folosim aproape exclusiv pentru a ne deplasa la job, sau prin țară uneori, ea poate fi folosită pentru a parcurge mari distanțe, fiind surclasată în această direcție doar de tren și avion.

Evoluția autovehicolelor, atât ca tehnologie (piese, randament, viteză etc) cât și ca accesibilitate (probabil prin 1800+ puțini își permiteau o mașină, în timp ce azi poți intra pe 4 Cars Romania să-ți comanzi online piese pentru mașina ta), a făcut ca teoriile pe care le propun oamenii de știință, care și ele s-au modificat în timp, cu privire la harta lumii, să poată fi verificate de fiecare, pe propria piele. Astăzi te poți urca în mașină și poți face ocolul planetei, în mai puțin de 80 de zile, cât l-a imaginat Jules Verne.

Mergând pe firul acestor idei, este logic să presupunem că într-un viitor oarecare, atunci când tehnologia va fi evoluat și mai mult iar mașinile vor deveni nave, harta noastră asupra lumii va deveni și mai vastă, înglobând sisteme solare și poate chiar galaxii. Dar până atunci, din păcate, mai trebuie să treacă ceva timp.

Încă nu sunt comentarii.

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com