Iarna asta a debutat blând, cu temperaturi ridicate, mult peste normal. De Crăciun, în loc să avem zăpadă, am avut parte de ploaie. Și când mă gândeam că poate o să scăpăm de frig, a venit 2015, cu temperaturi mult sub zero grade. Din ce rețin, parcă așa au decurs lucrurile și anul trecut. Oricum, teoretic a trecut aproape jumătate din anotimpul rece.
Nu prea agreez frigul. Nu în mod special. Mi-e și groază să mă gândesc cum supraviețuiesc porumbeii, câinii sau pisicile la minus 20 grade Celsius, noaptea. Când noi înghețăm cu hanoracele pe noi și bocancii în picioare, uneori în numai două-trei ore de stat afară. Sigur că au blană de la mama natură, dar trebuie să zgribulească și ele.
În timp ce afară e frig, cazanul din baie îmi face și el probleme. E adevărat, nu de acum, dar nu mi-am făcut niciodată timp să-l repar. Faza e așa: eu mă încălzesc cu lemne. Iar în baie am un cazan tot pe lemne, pentru încălzit apa. Numai că în ultima vreme apa a început să iasă din ele oarecum colorată spre maroniu, mai ales când e aproape fierbinte. Am vorbit cu cineva și mi-a zis că i s-a dus vopseaua din interior, și trebuie tăiat și revopsit. Dar asta implică să-l transport la el acasă, și e destul de mare și voluminos. Și nu prea am chef de reparații și instalații prin baie.
M-am uitat mai devreme la ceva boilere. De curiozitate, că poate anul viitor îmi voi băga centrală pe gaz, și atunci voi putea utiliza gazul și în baie. Pe www.shop-einstal.ro prețurile încep de la 530 de lei, dar sunt puține sub o mie. Foarte multe de 1500, 2500 sau chiar peste. Ceea ce e totuși foarte mult. Acum, bine, nu se compară cu cazanul meu. De exemplu, unele au capacități de 300 de litri, tot felul de rotițe, sisteme și reglaje care nici nu știu ce fac. Dar rămâne că sunt scumpe. Deocamdată, cazanul meu este mult mai convenabil.
Și cam despre asta voiam să vă zic. Câteva gânduri, dar care vă oferă o perspectivă asupra vieții trăită într-un orășel mic, de provincie. Cu ger și încălzire pe lemne. Dar și fără poluare, zgomot și stres. Cu locuri mai puține de muncă. Dar și o viață mult mai ușoară, prețuri mult mai mici la toate produsele. Cu lipsa unor teatre și instituții pe care le-ai avea în orașele mari. Dar cu dealurile, pădurile și natura verde în apropiere. Cu mai puține supermarketuri decât într-un municipiu de județ. Dar cu multe fructe și legume culese din grădină.
Și cu o iarnă din care a trecut aproape jumătate. Cel puțin pe hârtie.
sursă foto: forwallpaper.com
Încă nu sunt comentarii.