Animale de companie

Țineți minte că anul trecut a fost o fază cu un copil din capitală, sfâșiat de câini? Și că după aceea s-a luat decizia eutanasierii maidanezilor? Mi-am adus aminte de lucrul ăsta și voiam să vă întreb - pe care sunteți bucureșteni - dacă mai există sau nu câini vagabonzi pe străzi.

Din punctul meu de vedere, a ucide animalele în masă pentru simplul motiv că își apără teritoriul (copilul intrase pe un teren privat, unde acei dulăi se aciuaseră), crimă numită eufemisic eutanasie, nu ne face cu nimic mai buni decât aceste animale. În astfel de situații, locuitorii altor țări au găsit soluții pașnice. În mare parte bazate pe adopție și crearea de locuri special amenajate pentru aceste animale. Și da, sterilizarea lor.

dalmatian

Problema e că la noi există două mari obstacole în acest sens. Primul este legat de mentalitatea omului. Noi nu avem încă o gândire occidentală, sau cel puțin unii dintre noi. Nu știu să îngrijim un animal. Mă gândesc acum la faptul că foarte mulți români se declară iubitori de animale, și unii chiar cresc, dar nu le asigură condiții optime. Le dau zilnic același tip de hrană, sau resturi de la masa omului. Poate că într-un fel resturile sunt mai bune decât punga clasică pe care i-o cumperi zi de zi patrupedului tău, deoarece conțin alimente diversificate. Pentru că orice animal are nevoie, ca și omul, de variație. Nu poți să-i dai zilnic hrană uscată, de exemplu, la fel cum noi nu mâncăm într-una popcorn și chipsuri. Ca să vedeți la ce mă refer, puteți intra pe petpal, care este un magazin de hrană pentru animale (câini, pisici etc), și veți vedea ce înseamnă meniu divers. Apoi, lipsa de educație se vede și în faptul că ducem animalele la plimbare dar nu curățăm rahatul pe care îl fac pe trotuar (și da, există pungi speciale în care se poate colecta acesta fără să te murdărești, după care îl arunci la un coș de gunoi).

A doua problemă vine de la administrație. Presupun că primăria capitalei nu a avut niciun interes în a elimina problema câinilor vagabonzi de pe străzi. De ce? Pentru că atât timp cât există câini, există și un buget alocat lor. Ori pe câine nu îl poți întreba câți bani a cheltuit primăria, cât i-a dat să mănânce, ce injecții i-a făcut, dacă i-a găsit adăpost etc, că răspunsul maxim pe care-l vrei primi de la el va fi un dat din coadă.

Apoi, un animal are nevoie și de afecțiune, și timp din partea ta. Și cam aici se regăsește motivul principal pentru care nu am animale de companie. Ceea ce nu înseamnă că nu am trimis un pui de pisică la țară, unde s-a instalat foarte confortabil și și-a găsit un cămin.

Dar să revin din toată divagația asta și să-mi repet întrebarea: mai există câini vagabonzi pe străzile capitalei?

Încă nu sunt comentarii.

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com