Bunicii, săpunul şi sănătatea

Mai ţineţi minte săpunurile pe care le foloseau bunicii noştri la ţară? Sau mă rog, bunicii celor care aveau bunici la ţară, ca mine. Erau mari, albe, făcute de ei acasă. Se foloseau în principal la spălat de rufe, deşi nu neg că pe vremea aia unii se spălau şi pe mâini sau pe faţă cu ele. În orice caz, erau acustice şi îţi atacau pielea. Iar după ce-ţi spălai nădragii cu ei, îţi miroseau palmele a sodă toată ziua.

săpun natural cu portocală şi buriti

Ei bine, acelea erau săpunuri de casă, naturale. Dar nu erau foarte bune, tocmai din cauza acidităţii lor. Nu pot să vă dau date ştiinţifice despre ele, dar în mod cert nu aveau pH neutru. :) Cei care le-aţi prins, ştiţi. Între timp am intrat şi noi în Uniunea Europeană, NATO şi civilizaţie, şi am început să folosim săpunuri de comerţ, produse de diferite mărci de renume, branduri precum Dove, Protex sau Palmolive. Care sunt atente cu pielea ta şi înlocuiesc mirosul de sodă caustică cu fine parfumuri şi arome. Dar, deşi ele sunt net superioare celor vechi, tot nu sunt perfect sănătoase. Pentru că, dacă vă gândiţi puţin, tot au în componenţa lor chimicale. De fapt, sunt aproape în întregime formate din produşi industriali de sinteză. Faptul că miros într-un mare fel se datorează tot unor produşi chimici care au fost inseraţi în ele.

Dar este un trade off acceptabil. Nu sunt nici pe departe atât de horror ca cele de care vă ziceam la început, de pe vremuri. Totuşi, pe principiul că mai-binele este duşmanul binelui, azi o să vă prezint un magazin ce comercializează săpunuri naturale pe bune, adică făcute din uleiuri naturale şi plante, în a căror compoziţie nu intră deloc sau aproape deloc chimicale. Dacă sunteţi curioşi sau în căutare de aşa ceva, veţi găsi sapun natural aici, alături de alte produse de gen. O gamă bogată, care sper să vă fie utilă.

săpun natural cu cafea

De exemplu, produsul din prima imagine este un săpun natural cu portocală şi buriti. În componenţa lui intră: ulei de floarea soarelui extravirgin, ulei de palmier, ulei de cocos, apă demineralizată, NaOH, ulei de buriti, suc de morcov, morcov ras, ulei esenţial de portocală şi mandarină. Trebuie să admiteţi că nu-i chiar lista de ingrediente pe care le vedeţi pe eticheta săpunului vostru preferat, n'est pas?

Preţurile sunt de 12 lei, 15 lei etc. Pe site mai găsiţi diverse creme de piele, balsamuri de buze sau unguente de corp. Acum, când îţi comanzi online ceva de genul ăsta, nu prea contează că e 10 sau 15 lei, pentru că taxele de curierat te vor costa mai mult. Dar dacă produsele sunt bune (eu încă nu le-am testat), atunci merită să te aprovizionezi cu o plasă întreagă, în acest fel îţi amortizezi costurile de transport şi ai săpunuri pe un an sau pe doi.

În încheiere, vă doresc numai bine şi să fiţi curaţi! ;)

Un singur comentariu:

Georgeta Popoiu la 19.03.2015, 15:59

Este super articolul tau, eu si acum merg la tara si aschizitionez sapun de casa, natural, este bine de stiut ca se gaseste aici ! Multumim !

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com