Rusia afaceristă

Știu de o fată care a petrecut un timp de câțiva ani în Rusia. Moscova, ca să fiu mai exact. Scria pe blog că rușii duc nostalgia vremurilor lor de glorie, pe când erau un imperiu, și îi urăsc pe occidentali. Dacă ești din România sau vreo altă țară balcanică săracă, te adoptă ca pe unul de-ai lor. Ba te privesc cu compasiune. În ochii lor vezi că înțeleg de ce ai emigrat. Și ei o duc greu. Pe de altă parte, dacă ești din State sau vreo țară dezvoltată a Europei, te invidiază, disprețuiesc, urăsc.

Moscova

Rușii au dezvoltat un model economic bazat pe mimetism, pe copiere. Nu au o economie capitalistă sau o piață liberă prin natura lor, ci preiau și ei cât de mult pot de la alții care au avut succes. Ești un olandez, german sau belgian venit să faci afaceri în țară la ei? Îți deschizi o firmă? Super. Se vor asocia cu tine, până când vor învăța cum merge treaba. Până când vor deprinde ițele afacerii în cauză. După care îți vor da papucii. Iar apoi se vor lăuda cu asta la prieteni. E un fel de chestie de respect de sine, uite ce țeapă i-am tras occidentalului ăluia!

Desigur, ne putem întreba, și pe bună dreptate, cum se poate ca un afacerist cu experiență să cadă victima unei asemenea țepe. Totuși, dacă ne gândim puțin, este destul de logic: într-o țară străină nu cunoști foarte bine legislația. De exemplu, eu am o vagă idee despre cam ce firme îți poți deschide în România, cât este TVA-ul, care sunt băncile mai solide șamd. În România, zic. Dacă m-ați întreba de Anglia, singurul lucru pe care-l știu e că acolo avem terminația LTD în loc de SRL-ul nostru. Cu asta se termină numele unei societăți - și cu asta se cam termină cunoștințele mele despre business-ul anglo-saxon.

Invers, să presupunem că un englez va dori să vină la noi în țară să-și deschidă o linie de import-export pe anumite produse. Chiar dacă va știi lucrurile de bază, generale, nu va cunoaște o sumedenie de chichițe să le zic avocățești, care îl pot încurca de minune. Va trebui să angajeze un om de bază, dar de unde să-l ia? Să caute pe net un expert fiscal suceava? Merge, dar o variantă și mai bună ar fi să se asocieze cu un român. Care român va fi mult mai în temă cu mersul afacerilor de la noi. Atâta că după ce românașul învață și mersul afacerii de la ei, îi trage un șut în posterior englezului și rămâne el cu afacerea.

Ceva de genul ăsta se petrece prin mama Rusie, din ce-am înțeles. Ține de mentalitatea oamenilor de acolo. Așa că întotdeauna e bine să ai o cât mai amplă și complexă înțelegere a istoriei, tradițiilor și specificului unui popor, înainte de a te lansa în afaceri cu el. Cum ar fi cei care înțeleg de minune dorința unor politicieni români de a se căpătui și se angajează să construiască în România tot felul de autostrăzi (care nu se mai termină) sau să valorifice tot felul de zăcăminte aurifere. Dar despre asta, într-un alt articol.

S-au postat 2 comentarii:

Radu Thor la 29.05.2014, 09:40

Rusia este în primul rând imperialistă! ;)

Ethos (autor) la 29.05.2014, 12:38

Lucru care, de altfel, este în acord cu conținutul articolului. :)

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com