Semnificațiile cuvântului turism

Lansat la apă în iulie 2013, blogul Turistul are la momentul de față 66 de articole și 31 de comentarii, adică aproximativ un comentariu la două articole. Ajuns aici, m-am gândit să facem un popas și să ne oprim puțin asupra sensurilor cuvântului turism, care stă la baza lui.

turism

Cuvântul turism are, în primul rând, o conotație personală, pozitivă. El desemnează activitatea de a te deplasa într-un alt oraș, într-o altă țară sau continent, la munte sau la mare, pentru a-ți petrece timpul liber, a te relaxa, a intra în contact cu alți oameni și alte obiceiuri, a-ți extinde orizontul cultural și, într-un cuvânt, a da un sens cât mai plăcut și plenar clipelor libere din timpul vacanței sau concediului. Cuvinte înrudite: excursie, vizită, drumeție, călătorie, expediție și, de ce nu, autoturism.

La nivelul unui stat, turismul îmbracă o haină comercială: el reprezintă activitatea economică de a pune în valoare resursele naturale ale țării pentru a le fructifica la maximum din punct de vedere financiar. Astfel, țara în cauză va căuta să-și promoveze cât mai bine stațiunile, litoralul, vârfurile montane, castelele și peșterile etc, dezvoltând o adevărată industrie în jurul lor. Pe lângă foloasele de natură bănească, țara va avea câștiguri și la capitolul imagine, prin modul cum este văzută din afară. Mi-ar plăcea ca România să stea mai bine la capitolul acesta, pentru că are suficiente lucruri frumoase pe care le poate promova și care pot fi vizitate, nu numai de străini ci chiar și de români.

În contextul politicii, turismul a căpătat o coloratură urâtă. Aici termenul este adeseori folosit în expresii ca turismul electoral sau turismul politic / migrația politică, pentru a desemna fie actul ilegal și imoral de votare repetată a unui candidat din partea aceleiași persoane, care se deplasează în acest scop de la o secție de votare la alta, uneori depășind cadrul unui singur oraș (de aici și termenul de turism), fie „plimbarea” unui ales politic de la un partid la altul, în funcție de cum bate vântul sau de care dintre partide se află la guvernare. Folosit în aceste construcții, turismul este privit ca o dispersie sau rupere de la origini, abatere de la o anumită normă sau de la un anumit principiu care ar trebui să călăuzească eul personal, dovadă de instabilitate.

Iată deci trei posibile interpretări ale acestui termen, și cât de diferite sunt contextele în care el poate să apară. Dacă mai găsiți și altele, vă invit să le menționați în comentarii. Și cu asta, să considerăm pauza încheiată și să purcedem la drum cu articole ce vor urma...

Încă nu sunt comentarii.

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com