Waterloo și semnificația lui

Un titlu alternativ pentru acest articol ar fi putut fi: Când geografia se împletește cu istoria. Și cu banii, deși asta ar fi dus la un titlu mai lung. Astăzi avem o lecție de cultură generală. Întrebarea pe care v-o pun se referă la Waterloo. Știți cam pe unde vine acest oraș și ce ecouri poartă numele lui în istorie? Iară dacă nu știți, nu-i nimic, că vă spun acum. Că de aia am blog, ca să scriu pe el.

bătălia de la Waterloo

Deși sună englezesc, Waterloo este de fapt un oraș situat aproape în centrul Belgiei. Acolo s-a desfășurat una din cele mai cunoscute bătălii europene, respectiv cea din 18 iunie 1815, dintre francezi și practic restul Europei. Waterloo este locul unde geniul lui Napoleon a fost înfrânt de ducele de Wellington (comandând armata ango-europeană) și Gebhard von Blücher (comandând armata prusacă). N-o să insist cu desfășurarea luptei și urmările ei; sunt lucruri amplu documentate și le găsiți, de exemplu, pe Wikipedia.

Ceva mai puțin cunoscut este faptul că Waterloo a constituit o sursă principală de îmbogățire pentru masonul Nathan Rothschild, sau cel puțin așa se zvonește. Pe vreme aceea, Nathan era deja bogat și își crease un sistem de spionaj și curierat care-i aducea ultimele noutăți și informații înainte ca ele să devină cunoscute altora. Cum rezultatul bătăliei de la Waterloo avea să stabilească într-o mare măsură politica și economia ulterioară în Europa, Nathan și-a trimis în avans spionii cei mai pricepuți, atât de-o parte a frontului cât și de alta, astfel încât, punând cap la cap informațiile primite de la ei în timp real, să obțină o imagine cât mai clară a rezultatului final. Așa a aflat Nathan, cu câteva ore înaintea publicului, că Napoleon pierduse. Și atunci și-a instruit agenții de bursă să vândă monedele englezești.

Aceștia au vândut, și au vândut, și au vândut, până când în sală au început să circule zvonuri: „Nathan știe, Anglia a pierdut!” Cuprinși de panică, toți ceilalți agenți au început să vândă și ei cât mai repede, până când prețul unei monede a ajuns la circa 5 cenți. După care Nathan le-a cumpărat pe toate. În scurt timp, înfrângerea lui Napoleon a devenit cunoscută tuturor iar moneda englezească a urcat până la cer...

Astăzi, pentru a te lansa în astfel de afaceri de bursă, tot ce-ți trebuie este un site de genul http://teletrade-dj.ro/, unde se oferă inclusiv cursuri pentru începători. But beware! Doar unul a câștigat atunci, în timp ce toți ceilalți au pierdut. Pentru a avea succes, informația este esențială. Mai mult decât informația, care acum e accesibilă tuturor, decodificarea ei este și mai importantă. Altfel... riscați să-i îmbogățiți pe alți Nathani cu banii voștri.Încă nu sunt comentarii.

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com