Călători în timp

Recent am terminat de văzut Spartacus. Mă refer la serial, cel din 2010, nu la filme. V-ați pus vreodată întrebarea cum aflau oamenii știri sau informații din alte regiuni în trecut, de exemplu în antichitate? Să zicem că vă pregătiți de o bătălie cu cineva și vreți să fiți la curent cu poziția trupelor lui, dacă și cât de repede avansează etc. Cum aflați asta?

Răspunsul este că în trecut, neexistând mijloace de informare în masă sau modalități de deplasare rapidă, informațiile erau transmise pe cale orală, de către cei care chiar au fost acolo și le-au văzut. Respectiv se trimiteau niște călăreți, sau alergători de maraton, și veneau înapoi cu veștile. Cam așa te deplasai pe atunci, poate azi ne vine greu să ne închipuim diferențele dintre atunci și acum. Sigur că ele se regăsesc în mult mai multe domenii, nu existau mijloace de transport în comun, mașini, nu existau televizoare sau calculatoare, ba nici măcar curent electric iar fetele nu se epilau. :)

calatori in timp

Sper că poza de mai sus e inspirată. Intenționat alb-negru, pentru a reliefa limitările epocii respective. În timp, lucrurile au început să se amelioreze. Astfel, au apărut primele ziare, primele modalități de a răspândi informația. Și odată cu ele, minciuna. Pentru că informația, fiind apanajul unor oameni bogați (care-și permiteau să dețină o tipografie, o publicație), putea fi folosită cum doreau acești oameni. Este cazul lui Nathan Rothschild, care a câștigat o avere la bursa din Londra, aflând înaintea celorlalți rezultatul bătăliei de a Waterloo (în care Napoleon a fost înfrânt) și folosindu-l în favoarea lui.

Multe s-au schimbat de atunci. Astăzi călătorim oriunde în lume din pură plăcere. Nu doar unii, ci majoritatea dintre noi, chiar cu salarii obișnuite. Pentru că o destinație turistică nu mai este foarte scumpă. Nu doar că avem cu ce ne deplasa la distanțe mari, dar putem și unde prin cine. Vrei să vizitezi Grecia? Dai o căutare pe oferte grecia 2014 și alegi agenția de turism care-ți convine. Vrei să afli ultimele oferte? Cauți oferte last minute. Sau faci rezervări în avans, căutând early booking italia, dacă vrei să vizitezi peninsula italică. În ce privește informația, dacă doar pentru aia vrei să te deplasezi, nici nu mai are rost. Astăzi afli orice știre, din orice colț al lumii, stând relaxat în fotoliul tău, aproape înainte ca acel eveniment să se producă.

Încă nu sunt comentarii.

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com