Waterloo și semnificația lui

Un titlu alternativ pentru acest articol ar fi putut fi: Când geografia se împletește cu istoria. Și cu banii, deși asta ar fi dus la un titlu mai lung. Astăzi avem o lecție de cultură generală. Întrebarea pe care v-o pun se referă la Waterloo. Știți cam pe unde vine acest oraș și ce ecouri poartă numele lui în istorie? Iară dacă nu știți, nu-i nimic, că vă spun acum. Că de aia am blog, ca să scriu pe el.

bătălia de la Waterloo

Deși sună englezesc, Waterloo este de fapt un oraș situat aproape în centrul Belgiei. Acolo s-a desfășurat una din cele mai cunoscute bătălii europene, respectiv cea din 18 iunie 1815, dintre francezi și practic restul Europei. Waterloo este locul unde geniul lui Napoleon a fost înfrânt de ducele de Wellington (comandând armata ango-europeană) și Gebhard von Blücher (comandând armata prusacă). N-o să insist cu desfășurarea luptei și urmările ei; sunt lucruri amplu documentate și le găsiți, de exemplu, pe Wikipedia.

Ceva mai puțin cunoscut este faptul că Waterloo a constituit o sursă principală de îmbogățire pentru masonul Nathan Rothschild, sau cel puțin așa se zvonește. Pe vreme aceea, Nathan era deja bogat și își crease un sistem de spionaj și curierat care-i aducea ultimele noutăți și informații înainte ca ele să devină cunoscute altora. Cum rezultatul bătăliei de la Waterloo avea să stabilească într-o mare măsură politica și economia ulterioară în Europa, Nathan și-a trimis în avans spionii cei mai pricepuți, atât de-o parte a frontului cât și de alta, astfel încât, punând cap la cap informațiile primite de la ei în timp real, să obțină o imagine cât mai clară a rezultatului final. Așa a aflat Nathan, cu câteva ore înaintea publicului, că Napoleon pierduse. Și atunci și-a instruit agenții de bursă să vândă monedele englezești.

Aceștia au vândut, și au vândut, și au vândut, până când în sală au început să circule zvonuri: „Nathan știe, Anglia a pierdut!” Cuprinși de panică, toți ceilalți agenți au început să vândă și ei cât mai repede, până când prețul unei monede a ajuns la circa 5 cenți. După care Nathan le-a cumpărat pe toate. În scurt timp, înfrângerea lui Napoleon a devenit cunoscută tuturor iar moneda englezească a urcat până la cer...

Astăzi, pentru a te lansa în astfel de afaceri de bursă, tot ce-ți trebuie este un site de genul http://teletrade-dj.ro/, unde se oferă inclusiv cursuri pentru începători. But beware! Doar unul a câștigat atunci, în timp ce toți ceilalți au pierdut. Pentru a avea succes, informația este esențială. Mai mult decât informația, care acum e accesibilă tuturor, decodificarea ei este și mai importantă. Altfel... riscați să-i îmbogățiți pe alți Nathani cu banii voștri.



Călători în timp

Recent am terminat de văzut Spartacus. Mă refer la serial, cel din 2010, nu la filme. V-ați pus vreodată întrebarea cum aflau oamenii știri sau informații din alte regiuni în trecut, de exemplu în antichitate? Să zicem că vă pregătiți de o bătălie cu cineva și vreți să fiți la curent cu poziția trupelor lui, dacă și cât de repede avansează etc. Cum aflați asta?

Răspunsul este că în trecut, neexistând mijloace de informare în masă sau modalități de deplasare rapidă, informațiile erau transmise pe cale orală, de către cei care chiar au fost acolo și le-au văzut. Respectiv se trimiteau niște călăreți, sau alergători de maraton, și veneau înapoi cu veștile. Cam așa te deplasai pe atunci, poate azi ne vine greu să ne închipuim diferențele dintre atunci și acum. Sigur că ele se regăsesc în mult mai multe domenii, nu existau mijloace de transport în comun, mașini, nu existau televizoare sau calculatoare, ba nici măcar curent electric iar fetele nu se epilau. :)

calatori in timp

Sper că poza de mai sus e inspirată. Intenționat alb-negru, pentru a reliefa limitările epocii respective. În timp, lucrurile au început să se amelioreze. Astfel, au apărut primele ziare, primele modalități de a răspândi informația. Și odată cu ele, minciuna. Pentru că informația, fiind apanajul unor oameni bogați (care-și permiteau să dețină o tipografie, o publicație), putea fi folosită cum doreau acești oameni. Este cazul lui Nathan Rothschild, care a câștigat o avere la bursa din Londra, aflând înaintea celorlalți rezultatul bătăliei de a Waterloo (în care Napoleon a fost înfrânt) și folosindu-l în favoarea lui.

Multe s-au schimbat de atunci. Astăzi călătorim oriunde în lume din pură plăcere. Nu doar unii, ci majoritatea dintre noi, chiar cu salarii obișnuite. Pentru că o destinație turistică nu mai este foarte scumpă. Nu doar că avem cu ce ne deplasa la distanțe mari, dar putem și unde prin cine. Vrei să vizitezi Grecia? Dai o căutare pe oferte grecia 2014 și alegi agenția de turism care-ți convine. Vrei să afli ultimele oferte? Cauți oferte last minute. Sau faci rezervări în avans, căutând early booking italia, dacă vrei să vizitezi peninsula italică. În ce privește informația, dacă doar pentru aia vrei să te deplasezi, nici nu mai are rost. Astăzi afli orice știre, din orice colț al lumii, stând relaxat în fotoliul tău, aproape înainte ca acel eveniment să se producă.

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com