Încălzirea globală

Clima, se pare, continuă să se modifice, în sensul urcării temperaturilor indicate de termometre. Este poate cauza pentru care avem acum apă și lapoviță în loc de zăpadă. Țin minte că acum circa 20 de ani, iarna pe vremea asta era un frig de crăpau pietrele. Sau, o altă vorbă populară, un frig de să nu lași nici câinele afară. Ei bine, câinii se plimbă bine-mersi pe străzile orașului meu, înn această iarnă-toamnă.

Poate credem că și pentru noi este un lucru bun, prin faptul că nu e atât de frig. Facem reducere la factura de energie, gaz sau lemne, după caz. Și nu răbdăm atâta frig, putem ieși afară îmbrăcați mai lejer. Ar fi bine, deci, dacă n-ar fi rău. Și nu mă refer la lipsa zăpezii, care desigur ar fi frumos să apară și să ne învăluiască pe toți cu magia ei. În ultimii ani, cei de la National Geographic au realizat o prognoză și au scos niște fotografii cu harta lumii după o eventuală topire completă a ghețarilor de la poli. Iată cum arată Europa: (click pe imagine pentru mărire)

Harta Europei dupa topirea ghetarilor

Nivelul apei ar urca cu minimum 65 de metri. Marea Neagră și Marea Caspică s-ar uni cu Marea Mediterană, înghițind o bună parte din suprafața pe care acum o numim uscat. Ardealul ar supraviețui, protejat de Munții Carpați. Dar Bucureștiul nu se știe. În general, în Dobrogea și în partea sudică a țării situația ar fi dramatică. Ca în multe alte părți de pe continent.

Oare când o să ne trezim și o să încetăm să ne poluăm planeta?

 
Design by PremiumBloggerTemplates.com